Top 10 nepodarených veľkonočných barančekov
Baránok zo sladkého cesta patrí na veľkonočnú tabuľu. Týchto 10 sviatočných monštier bohužiaľ asi malo najlepšie zostať v rúre a namiesto nich by bol lepší výlet do supermarketu. Kto odvážne dočíta až nakoniec, dočká sa aj nášho receptu!
1) Poleva z pekla
Tvarovo by to nebolo až také zlé, ale "zdobenie" z tohto baránka bohužiaľ urobilo niečo z ríše hororu.
2) Ťažké popáleniny
Pokus s čokoládou sa bohužiaľ nepodaril a namiesto toho baránok vyzerá, ako by mal rovno zamieriť na oddelenie popálenín.
3) Tretie oko
Tu máme česť s naozaj avantgardným kúskom, ktorý sa svojim tretím okom nechal inšpirovať najskôr vo východnej filozofii. Plus bonusová mačka, ktorá z neho tiež nie je veľmi nadšená.
4) Aspiková nestvora
Nie každý si potrpí na sladké, ale pri pohľade na tento výtvor zo zeleniny a aspiku asi každého prejde chuť úplne na všetko.
5) Démon miesto barančeka
Veľká noc je kresťanským sviatkom, ale tento baránok by oveľa skôr potešil Antikrista.
6) Zajačikovia ako záchrana
Čokoládoví zajkovia po stranách nedokážu odviesť pozornosť od centrálneho problému, ktorým je doslova sa rozpúšťajúci baránok so zúfalým pohľadom v očiach.
7) Baránokk?!?!
Tiež by ste pozerali vyjavene, keby vám ako baránkovi zmizli nielen rohy, ale hlavne aj uši.
8) Slušný pokus
Očividne bola použitá pekná forma, ale vyberanie baránka z nej sa už akosi nepodarilo.
9) Snaha nebola
Tu sa ani nepieklo, ale deti budú tak či tak z marshmallows nadšené, tak čo.
10) Totálna kapitulácia
No, na rozdiel od ostatných je tu aspoň jasné, čo má táto čokoládová kláda predstavovať.
Náš recept na perfektného veľkonočného baránka
Chcete sa vyhnúť baránkovej katastrofe? Tak použite náš recept, ktorý vám vykúzli chutného a krásneho baránka!
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g hladkej múky
7 g sušeného droždia
100 g cukru
štipka soli
1 vanilkový cukor
100 ml mlieka
100 g masla
2 vajcia
Na zdobenie:
1 vajce (na potretie)
mandle alebo hrozienka(na oči a nožičky)
Postup:
Príprava cesta:
V teplom mlieku rozpustite droždie a nechajte 10 minút kysnúť. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte rozpustené droždie, vajcia a na kocky nakrájané maslo. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť zhruba 1 hodinu, alebo pokiaľ zdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie barančeka:
Po vykysnutí cesta ho znova prehneťte a rozdeľte na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkajte na plát s hrúbkou asi 1 cm. Z neho vykrájajte telo baránka (tvar podobný kolesa s krátkym chvostom). Z druhej časti cesta vyrobte 4 valce (nožičky) a 2 menšie guličky (hlavu a chvost). Uložte telo, nožičky, hlavu a chvost na plech vyložený papierom na pečenie. Všetko ľahko spojte.
Predpečenie a zdobenie:
Baránka nechajte ešte zhruba 15-20 minút kysnúť. Predhrejte rúru na 180°C. Pred pečením rozšľahajte vajcia a potrite ním povrch baránka. Na oči a nožičky môžete pridať mandle alebo hrozienka. Pečte baránka v predhriatej rúre asi 20-25 minút, kým nezozlátne.
Tip: Pokiaľ máte radi sladšie cesto, môžete do neho pridať aj trochu citrónovej kôry alebo kandizovaného ovocia.
Po upečení nechajte baránka vychladnúť a potom môžete slávnostne servírovať k veľkonočnej tabuli. Dobrú chuť!